-32%
-28%
-28%
-38%

Find dit nye våbenskab online hos Basto

Jægere, våbenentusiaster, sportsskytter og våbensamlere har alle behov for at opbevare våben i deres hjem, og ifølge loven skal alle våben opbevares i et godkendt våbenskab. Men hvad er et godkendt våbenskab? Hvordan ser reglerne for våbenopbevaring i hjemmet ud, og er der nogle regler, man skal være ekstra opmærksom på?

I denne artikel vil vi guide dig igennem alle de mange regler og bestemmelser for, hvordan du skal opbevare dine våben i et våbenskab. Det kan nemlig være lidt af en lovjungle derude, og derfor gør vi det let for dig her. Vi giver dig et overblik over, hvordan du opbevarer våben i dit hjem i overensstemmelse med loven, og vi gennemgår de forskellige regler og undtagelser. I slutningen af artiklen vil vi give dig et overblik over, hvilke våbenskabe du kan finde på denne side.

Hvad er et våbenskab?

Lad os starte ud med det vigtigste spørgsmål, der trænger sig på: Hvad er et våbenskab i det hele taget, og hvorfor er det lovpligtigt at have våben opbevaret i et våbenskab?

Et våbenskab er et særligt fremstillet sikkerhedsskab, der er specielt designet til at opbevare skydevåben. Ofte vil et våbenskab have plads til forskellige skydevåben samt have hylder og opbevaringsløsninger til ammunition, krudt, projektiler og meget, meget mere. Et våbenskab har været lovpligtigt i Danmark i mange år, fordi man ved, at sikker opbevaring forhindrer, at våbnene enten stjæles eller falder i hænderne på børn eller personer uden våbenkendskab. 

Der er meget specifikke regler for, hvilket våbenskab du skal have, alt efter hvor mange våben du har, og hvilke våben du ejer. Overholder du ikke reglerne for sikker opbevaring af skydevåben i våbenskab, kan du risikere store bøder, fratagelse af jagttegn og våbentilladelse og i værste tilfælde fængselsstraf.

Lad os nu gennemgå nogle af de vigtigste regler for, hvordan du opbevarer skydevåben i et våbenskab.

Hvornår skal jeg bruge et våbenskab, og hvad er de grundlæggende regler?

Du skal altid opbevare våben i et våbenskab. Det er dog ikke nødvendigt, at du anskaffer dig et stort våbenskab hvis du kun ejer enkelte skydevåben. Hvis du f.eks. ejer enkelte håndvåben, kan du nøjes med at anskaffe dig en godkendt sikkerhedsboks, hvor dit våben kan opbevares på en forsvarlig og lovlig måde. 

Hvis du er i tvivl om, hvilken opbevaringsform der er bedst for dig, er det altid anbefalelsesværdigt at kontakte politiet. Hos politiet kan du altid få de korrekte og præcise informationer du skal bruge.

Hvis du har besluttet dig for at anskaffe et våbenskab, er der nogle meget vigtige grundlæggende regler, som du skal overholde. Vi vil opridse dem herunder for dig. 

Ammunition og magasiner skal opbevares efter samme regler som skydevåben. Du må altså ikke opbevare ammunition uden for dit våbenskab. Du må gerne opbevare tomme hylstre uden for dit våbenskab, da de ikke udgør en fare, men du må ikke opbevare projektiler, krudt eller fænghætter uden for våbenskabet.

Hvis dit våbenskab vejer mindre end 1.000 kg. skal det boltes fast til enten gulvet eller væggen. På den måde sikrer man, at det ikke stjæles. Der er flere eksempler på, at hele våbenskabe er blevet stjålet fra private hjem, fordi de ikke var blevet fastboltet. 

Nøglen til dit våbenskab eller sikkerhedsboks skal opbevares forsvarligt og på et sted, der er utilgængeligt for uvedkommende. Det vil sige, at det er ekstremt vigtigt, at især børn ikke kan få fat i nøglen. 

Hvis du ejer op til 25 skydevåben eller 10 særligt farlige skydevåben, er kravene, at våbenskabet som minimum skal være godkendt i sikkerhedsklasse EN1143-1 grade 0.

Hvis du ejer over 25 skydevåben eller ejer 10 særligt farlige skydevåben, skal dit våbenskab som minimum være godkendt i sikkerhedsklasse EN1143-1 grade 1 samt være overvåget af en alarm til et af politiets godkendte kontrolcentre.

Hvad er et særligt farligt skydevåben?

Et særligt farligt skydevåben er et skydevåben, der selvfølgelig anses for at være særligt farligt, og derfor er der meget specifikke regler for, hvordan et sådan våben skal opbevares.

Her er en liste over de våben, der anses som særligt farlige:

  1. Pistoler: Herunder enkeltskudspistoler, halvautomatiske pistoler, revolvere (dog ikke forladevåben).
  2. Halv- og fuldautomatiske skydevåben.
  3. Glatløbede haglgeværer med en pibelængde på under 55 cm og glatløbede haglgeværer, der omfattes af våbenlovens § 2a, stk. 2
  4. Halvautomatiske rifler.

Må jeg bygge mit eget våbenskab?

Ja, du må gerne bygge dit eget våbenskab, men der er meget strikse regler og procedurer for, hvordan et sådant skab skal designes og bygges.

Der kan være mange årsager til, hvorfor man bør bygge sit eget våbenskab. Hvis man ikke kan finde et våbenskab i de rette mål og dimensioner, kan det være en god idé at bygge sit eget våbenskab, der passer til ens specifikke behov.

Hvis en skytteforening eller en jægerforening skal opbevare våben, kan det være en god idé at bygge et våbenskab selv, så alle medlemmer ved, hvordan skabet fungerer, og så de kan være sikre på, at alle våben, ammunition og alt udstyr er forsvarligt opbevaret.

Det er vigtigt, at hjemmebyggede våbenskabe overholder de samme regler, der er til våbenskabe fremstillet af professionelle. Hvis et hjemmebygget våbenskab skal rumme op til 25 skydevåben, er det således vigtigt, at det som minimum kan godkendes i sikkerhedsklasse EN1143-1 grade 0. Hvis det skal rumme mere end 25 våben, skal det hjemmebyggede våbenskab som minimum kunne godkendes i sikkerhedsklasse EN1143-1 grade 1. 

Det er også et krav, at alle våbenskabe i sikkerhedsklasse EN1143-1 grade 0 og EN1143-1 grade 1 skal have en sikringsdør monteret.

Skal jeg have et våbenskab for at opbevare skydevåben midlertidigt?

Hvis du skal opbevare skydevåben midlertidigt til et anerkendelsesværdigt formål, f.eks. jagt eller skydekonkurrence, gælder der ikke de samme regler om opbevaring i våbenskab, som vi ellers har listet her.

Midlertidig opbevaring må kun finde sted i et meget specifikt tidsrum – nemlig fra dagen før til dagen efter den specifikke begivenhed, hvor skydevåbnene skal bruges. 

Under den midlertidige opbevaring skal skydevåbnene være under konstant overvågning eller også skal de opbevares på en forsvarlig måde i et aflåst gemme. Hvis det ikke er muligt at opbevare skydevåbnene i et aflåst gemme, skal skydevåbnene låses fast på en mur på et sted, der er utilgængeligt for uvedkommende.

Derudover skal ammunition opbevares på forsvarlig vis i et aflåst gemme for sig selv. Ammunition og skydevåben må altså ikke opbevares det samme sted, hvis du opbevarer skydevåben midlertidigt.

Hvordan skal foreninger opbevare deres skydevåben?

Hvis man er medlem af en skytteforening, en jagtforening, eller en forening for våbensamlere, kan våben opbevares i foreningens lokaler. Det er ofte en mere praktisk løsning, for så slipper man som skytte eller jæger for, at skydevåben, ammunition eller udstyr er til fare i hjemmet.

Det er et lovkrav, at Politiets Administrative Center skal godkende en skytte- eller jagtforenings opbevaringslokaler, før de må tages i brug. Opbevaringslokalerne skal være sikre, for skytteforeninger og jagtforeninger er åbenlyse mål for våbentyveri. Derfor skal våbenskabe og opbevaringsrum være af den højest mulige kvalitet, således at skytte- eller jagtforeningens våben ikke stjæles eller falder i uvedkommendes hænder.

Udover ovennævnte er reglerne for opbevaring af våben i en skytte- eller jagtforenings opbevaringslokaler de samme som opbevaring af skydevåben og ammunition hos private.

Hvis en skytteforening opbevarer mindre end 25 skydevåben i et opbevaringslokale, er det kun nødvendigt med et våbenskab i sikkerhedsklasse EN1143-1 grade 0. Det anbefales dog altid skytte- og jagtforeninger at anskaffe nogle våbenskabe, der er godkendt til en højere sikkerhedsklasse end nødvendigt.

Hvordan får du fat i et våbenskab?

I denne artikel har vi indtil videre gennemgået de mange forskellige love, regler og undtagelser, der gælder for lovlig og forsvarlig opbevaring af skydevåben i et våbenskab. Et helt andet og meget vigtigere spørgsmål er selvfølgelig, hvordan du kan få fat på et våbenskab.

På vores side kan du finde en lang række våbenskabe, der med garanti vil passe lige præcis til dig og dine behov. På vores liste over våbenskabe vil du finde modeller i alle størrelser og sikkerhedsklasser, så du kan finde det helt rigtige våbenskab.

Det eneste, du skal gøre, er at klikke på billedet af det våbenskab, du gerne vil købe, og så sørger vi for, at du tages direkte til forhandlerens hjemmeside. Vi har med andre ord gjort det meget nemmere for dig at finde det helt rigtige våbenskab. 

I stedet for at lede i timevis på internettet kan du med vores udvalg af våbenskabe sammenligne modeller, priser og sikkerhedsklasser og finde dit næste våbenskab.

I det følgende vil vi kort gennemgå nogle af de vigtigste pointer, som vi allerede har været omkring i denne artikel, og vi vil gennemgå mere specifikt, hvilke våbenskabe du kan forvente at finde på vores liste med våbenskabe.

Køb dit nye våbenskab online

Dine våben bør altid være opbevaret sikkert og lovligt, og derfor er det nødvendigt med et våbenskab. I dag er det lovpligtigt at erhverve sig et våbenskab, hvis man er indehaver af et skydevåben. Vejer skabet mindre end 1.000 kg, skal det ifølge våbenlovgivningen fastboltes forsvarligt, og derfor vejer langt de fleste våbenskabe over 1.000 kg.

Vi har sørget for, at du nemt kan finde forskellige våbenskabe fra en lang række af markedets bedste forhandlere. I vores oversigt har vi sikret dig, at du kan finde billige våbenskabe online helt uden, at du skal gå på kompromis med hverken kvalitet eller sikkerhed.

Våbenskabe med sikkerheden i top

Når det kommer til våbenskabe, tjener de forskellige funktioner. Derfor er der også stor forskel på deres størrelse, men sikkerheden vil med garanti være i top på selv de billige våbenskabe, vi har samlet i vores oversigt. Alle modeller har en kraftig låsemekanisme, der sikrer dine våben hver eneste dag.

Alt efter, hvilken model du vælger, vil der altid være plads til det hele. Nogle modeller kommer med opbevaringshylder på indersiden af døren, og det giver dig mulighed for også at opbevare mindre dele til dine våben. For at finde det helt rette våbenskab online, skal du sørge for at være opmærksom på længden på dine våben. Jo længere de er, desto højere et våbenskab skal du selvfølgelig gå på jagt efter.

Klassiske modeller til æstetikeren

Det behøver ikke være en klodset omgang at have et våbenskab stående. Tværtimod har du rig mulighed for også selv at være herre over, hvordan designet skal være. Her finder du flotte modeller fra blandt andet Liberty, der er kendt for deres klassiske design, der er med til at give våbenskabet det helt rigtige look.

Du finder også Guntex-modeller, der er et stilrent våbenskab med plads til det hele. Her vil du finde forskellige løsninger, der sørger for smart opbevaring på en topsikker måde. Nogle af disse våbenskabe kommer ikke blot med en nøglelås, for du har også mulighed for at benytte en kodelås. På den måde slipper du for at skulle holde styr på nøglen, og i stedet kan du altid være sikker på, at du kan komme ind i våbenskabet.

Sådan vælger du det rigtige våbenskab

I forbindelse med køb af et våbenskab, skal du kende til de retningslinjer, der gælder for dig som våbenejer. Alle våben og al ammunition skal opbevares i et våbenskab, og disse regler gælder op til 25 våben eller 10 farlige skydevåben. Derfor skal du være opmærksom på, om modellerne passer til de restriktioner, der er for dig. Har du flere end disse, skal dit våbenskab være udstyret med en alarm.

Vi anbefaler altid, at du vælger et større våbenskab, hvor der er god plads til dine skydevåben. Først og fremmest gør det din opbevaring langt nemmere, så du slipper for at skulle klemme dem ind ved siden af hinanden. Samtidig giver det dig mulighed for at udvide dit arsenal af våben med tiden.

Gå på jagt her på siden, hvor du finder frem til de pågældende forhandlere af det helt rigtige våbenskab til dig. Har du brug for en hjælpende hånd, står vi altid klar til at besvare dine spørgsmål. 

Websitet anvender cookies til at huske indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Informationer deles med tredjepart. Læs mere

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk